Fråga 2019/20:1308 Sveriges höga dödstal i covid-19

av Per Ramhorn (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sveriges höga dödstal i covid-19 sticker ut i jämförelse med våra nordiska grannländer. Sverige har 272 döda per miljon invånare, vilket ska jämföras med Norge som har 40 döda per miljon invånare.

I SVT:s Aktuellt den 29 april sa Tom Britton, professor i matematisk statistik, och Uno Wennergren, professor i teoretisk biologi, att beräkningar visar att mellan 8 000 och 20 000 svenskar kan komma att dö till följd av coronaviruset.  Även Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten delar uppfattningen att det inte är orimligt att mellan 8 000 och 20 000 svenskar kan komma att dö av covid-19.

Det är så stora tal att det är svårt att ta in. Bakom varje siffra i statistiken finns en människa som har varit älskad, som inte längre lever och som sörjs av anhöriga. Därför är det mycket anmärkningsvärt att regeringen inte gör mer för att rädda så många som möjligt.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Delar ministern och regeringen bilden av att mellan 8 000 och 20 000 svenskar kan komma att avlida till följd av coronaviruset, anser ministern och regeringen i så fall att det går att försvara en strategi som kan leda till så många dödsfall och vilka åtgärder kommer ministern och regeringen att vidta för att inte Sverige ska komma att få tiotusentals avlidna i covid-19?