Fråga 2019/20:1304 Syrgasen som har försvunnit från äldreboendena

av Monika Lövgren (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Många människor slutar i dag sitt liv på ett äldreboende, och då ska det självklart finnas något så enkelt som syrgas att tillgå om andnöd tillstöter.

Syrgas är mycket viktig för den som drabbas av lufthunger, vilket kan hända om man får exempelvis lunginflammation eller hjärtsvikt. Syrgas kan också lindra illamående. Det är omänskligt att behöva skicka en äldre patient för att dö inne på ett akutsjukhus och kanske ligga i en korridor de sista timmarna, bara för att man inte kan ge syrgas och lindring på plats. Det här gjordes förr på äldreboendena men har tagits bort, och många sjuksköterskor på äldreboenden vittnar om att syrgasen behövs och tycker att det har varit fel beslut att ta bort andningsoxygenet. Alla läkemedel som kan lindra andnöd, smärta och ångest under livets sista dagar och timmar ska alltid finnas tillgängliga på äldreboenden.

I dag skickas många äldre till akutmottagningarna på grund av att äldreboendena saknar medicinsk utrustning. De äldres åkommor skulle kunna hanteras på boendet, som till exempel att ta sänka, mäta blodvärde eller ge syrgas eller dropp, så att de slipper skickas till sjukhusen.

I dag har man också tappat reell medicinsk kompetens på äldreboendena, och det medicinska kunnandet är inte lika stort. Där finns inte heller läkare, utan de äldre får sin läkartillsyn på hälsocentralerna. Alla äldreboenden ska ha tillgång till personal med adekvat utbildning för att minska onödig belastning på sjukvården men också för att skapa en större trygghet för de gamla. Kommunerna behöver ha bättre tillgång till egna läkare, geriatriker med specialistkompetens, på äldreboendena.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur ser ministern på att arbeta fram en lag som säger att det ska vara obligatoriskt med medicinsk utrustning såsom syrgas, dropp och intravenös antibiotika på såväl privata som kommunala äldreboenden?