av Markus Wiechel (SD)
till Socialminister Lena Hallengren (S)
På basis av utredningen Vård på vingar – nationell samordning av luftburen ambulanssjukvård 2012, bildades kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg under 2016. Förslaget var att det skulle finnas en nationell organisation för ambulanshelikoptrar och ambulansflygplan varför det nya kommunalförbundet, vars medlemmar består av samtliga 21 regioner, fick i uppgift att tillhandahålla, organisera och driva ambulansflyget.
Projektet är fortfarande under uppbyggnad, men så sent som i augusti 2019 beställdes sex specialutrustade affärsjetflygplan (Pilatus PC-24). Den centrala flygkoordineringen avses byggas upp till början av 2021 på Norrlands universitetssjukhus i Umeå, men planen kommer att baseras två och två i Stockholm, Göteborg samt Umeå.
Det är mycket glädjande att man tagit initiativ till och påbörjat uppbyggnaden av ett nationellt ambulansflyg. Det finns dock ett antal frågetecken kring hur driften av kommunalförbundets ambulansflyg i praktiken kommer att se ut. Det är naturligtvis positivt när så mycket som möjligt av samhällsservicen tillhandahålls av privata aktörer, men när det kommer till centrala delar av vårt skyddsnät, såsom ambulansen, måste allting fungera felfritt. Samhället måste kunna garantera medborgarna servicen. Skandalen kring bolaget Apotekstjänst gör att vi påminns om att driften av dessa flyg inte bör upphandlas hur som helst och att det säkra nog vore att det skedde med egna piloter i egen regi.
Mot bakgrund av detta önskas socialminister Lena Hallengren svara på följande fråga:
Planerar regeringen att vidta några åtgärder för att stödja uppbyggnaden av den luftburna ambulanssjukvården, t.ex. vad gäller rekryteringsprocessen, planeringen för piloterna och för att driften ska fungerar?