Fråga 2019/20:1301 Ökat behov av stöd till äldre med anledning av covid-19

av Clara Aranda (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Under den rådande pandemin drabbas våra äldre hårt. Ensamhet och isolering bidrar till att många upplever ökad nedstämdhet och oro. Den ideella organisationen Mind driver en stödtelefon för äldre som kallas för Äldrelinjen. Organisationen vittnar nu om ett kraftigt ökat behov, då antalet samtal från seniorer som ringer in har stigit från 10–15 samtal per dag till 150 per dag. Många äldre är oroliga över att inte få vård för sina nuvarande sjukdomar, och det finns också en utbredd oro över att insjukna i covid-19 och för att behöva dö i ensamhet. Saknaden av närstående, såsom barn, barnbarn och vänner är också mycket svårt för många åldersrika personer att hantera.

Coronaviruset kan komma att få mycket allvarliga konsekvenser för den psykiska hälsan i samhället, och den psykiska ohälsan hos gruppen äldre är sedan tidigare ett växande problem. Därför är det också mycket angeläget att medmänskligt stöd finns tillgängligt för alla äldre som lider svårt av sin isolering.

Enligt aktuella uppgifter uppskattas det nu att pandemin kan komma att pågå upp till två år till innan vi kan se en nedtrappning. Det kräver således ökad handlingskraft för att stärka upp funktioner som kan hjälpa och stödja landets äldre vid behov, löpande under hela pandemin. En långvarig isolering av personer över 70 år kan innebära en drastiskt ökad risk för psykisk ohälsa hos gruppen, och behovet av förstärkta resurser, till exempel ideella organisationer, är därför ytterst relevant att se över.

Av den anledningen vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att minska lidandet hos den äldre riskgruppen under pandemin?