Fråga 2019/20:1300 Mobilapplikation för smittspårning av covid-19

av Clara Aranda (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Ett flertal länder ser nu över möjligheten att smittspåra via mobilapplikationer. Detta har införts i bland annat Norge, Finland, Tyskland och Österrike. Smittspårningen fungerar genom att exempelvis varna de som varit i närheten av en smittad person med hjälp av en notis som kommer upp i mobilen.

I Sverige har forskare vid Lunds universitet lanserat en mobilapplikation med syfte att kartlägga symtom runt om i vårt land. Den liknar den applikation som finns i Storbritannien och som nu används av miljoner britter. Den svenska applikationen har omkring 55 000 användare, och de insamlade uppgifterna kan ha stor betydelse för framtida analyser och kartläggningar. Forskarna vid Lunds universitet vill använda applikationen till att skapa kartor och tidslinjer över inrapporterade symtom. Detta kan sedan ge en god bild av en möjlig smittspridning, menar man.

Enligt Folkhälsomyndigheten är det inte aktuellt att använda mobiltelefoner för smittspårning i Sverige. I vårt grannland Norge har den norska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, Norska Folkhelseinstitutet, lanserat en egen applikation under april månad. Sveriges nuvarande bedömning skiljer alltså ut sig, både från Norges hantering och ett flertal andra länder som har valt att pröva den här metoden.

Med anledning av ovanstående önskar jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Har ministern för avsikt att utreda effekterna av smittspårning via mobilapplikation och eventuellt pröva en liknande metod i Sverige?