Fråga 2019/20:1299 Munskydd i publika miljöer och inom äldreomsorg

av Clara Aranda (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Smittspridningen av covid-19 har visat sig vara mycket snabb, och dödstalen har kommit att bli väldigt höga. Vid jämförelse av sarsutbrottet 2003, som även det orsakades av ett coronavirus, kan vi se en snabbare spridning av covid-19-viruset. 

Luftvägssjukdomar smittar som oftast genom droppsmitta, vilket innebär att nysningar och hostningar bildar en kaskad av små droppar som sedan kan nå en annan persons slemhinnor via inandningsluften. Sedan finns det virus som sprids genom aerosolburen smitta, vilket betyder att viruset binder sig i aerosolpartiklar som ligger kvar i luften. Vid aerosolsmitta kan det räcka med att andas och tala för att sprida viruset vidare. Risk för sådan smitta kan också finnas om man går in i ett rum där en person som bär på smittan har vistats långt tidigare.

Det finns likaså evidens för att virusmaterial från covid-19 kan återfinnas i luften där personer som insjuknat av viruset behandlas. I publicerad forskning finns det numera uppgifter som tyder på att aerosoler, som skapats med luftburet infektiöst virus, har varit möjliga att isolera i flera timmar.

World Health Organization (WHO) utesluter inte längre aersolsmitta vid covid-19. Det är orsaken till att många länder nu har munskyddstvång i publika miljöer. Eftersom aersolsmitta vid covid-19 inte går att utesluta är våra svenska rekommendationer inte tillräckliga, då dessa utgår från att det nya coronaviruset sprids genom droppsmitta. Vi vet likaså att covid-19 kan smitta utan att en person som insjuknat i viruset själv känner symtom. Omkring hälften av de som utsöndrar virus har visat sig vara symtomfria, och virusmängden är fortsatt densamma som hos en individ med symtom.

Med anledning av detta har internationella smittskyddsorganisationer världen över beslutat om att modifiera tidigare rekommendationer och därmed valt att tydligt rekommendera användandet av ansiktsmasker i publika miljöer.

Min fråga till socialminister Lena Hallengren blir därför följande:

 

Avser ministern att ta initiativ till att de svenska smittskyddsrekommendationerna uppdateras så att användandet av munskydd i publika miljöer och inom äldreomsorg därmed kan implementeras i Sverige?