Fråga 2019/20:1290 Enkla jobb till ungdomar och långtidsarbetslösa

av Markus Wiechel (SD)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

De arbetsmarknadspolitiska följderna av coronaviruset är många, och det är flera branscher som har drabbas hårt, inklusive sådana med lågkvalificerade jobb. Ett flertal företag har varnat om träd som inte blir planterade och bär som inte blir plockade i covid-19-krisens spår, och de har klart och tydligt sagt att det största problemet är svårigheten att rekrytera säsongsarbetare.

Det är redan vida känt att de som normalt tar dessa jobb ofta är arbetskraftsinvandrare. Över 28 procent av de beviljade arbetstillstånden för arbetstagare utanför EU/EES under 2019 tillhörde nämligen kategorin ”Bärplockare och plantörer m.fl.”.  De var närmare bestämt den klart största gruppen arbetskraftsinvandrare och har varit det i många år.

Denna bransch borde inte oroa sig, kan man tycka, just mot bakgrund av den kris vi ser. Det finns nämligen mängder med ungdomar som inget annat vill än att få sitt första sommarjobb. Likaså finns det långtidsarbetslösa, varav flera kanske med språksvårigheter, som borde vara tillgängliga för att ta dessa jobb.

Mot bakgrund av ovanstående önskas arbetsmarknadsminister Eva Nordmark svara på följande fråga:

 

Avser ministern att verka för att befintliga långtidsarbetslösa eller ungdomar ska få dessa lågkvalificerade jobb, och vilka åtgärder finns i så fall för att rädda företagen och säkerställa att bidrag inte går till personer som nekar sysselsättning?