Fråga 2019/20:1288 Stimulanser för bostadsmarknaden efter coronakrisen

av Larry Söder (KD)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Coronakrisen har fått enorma ekonomiska konsekvenser. Vi har sett nya rekord vad gäller varsel och konkurser. Långt över 100 000 fler människor är i dag arbetslösa jämfört med den 1 mars.

Regeringen har agerat med flera extra ändringsbudgetar, och vi kristdemokrater har under denna kris varit ett konstruktivt oppositionsparti. Samarbetet har fungerat bra och regeringen har flera gånger varit lyhörd för oppositionens krav. Men vi har gått längre i frågor där vi anser att regeringen inte har gjort tillräckligt.

Bostadsmarknaden har ännu inte påverkats på ett lika drastiskt sätt som andra delar av vår ekonomi. Men vi ser följdeffekter av en allmänt avstannad ekonomi och en ökad arbetslöshet i samhället.

Vi har sett det på hushållens förväntningar om framtida bopriser. Priserna sjunker när aktiviteten i ekonomin minskar och faller ännu mer då både köpare och säljare förväntar sig att priserna kommer att gå ned. SEB:s boprisindikator föll kraftigt i april med 67 punkter till minus 20, den största förändringen under en enskild månad under mätningens 17-åriga historia.

Vi välkomnade de lättnader i amorteringskraven som annonserades i början av april. Men mer kan komma att behöva göras både för hushållen och för bostadsmarknaden i stort. Efterfrågan på bostadsmarknaden kan komma att sjunka avsevärt som en följd av hushållens svagare ekonomi.

Både Skanska och JM har nyligen varnat för en svagare bostadsmarknad i Sverige framöver. Många arkitekter har anslutit sig till arbetslöshetskassor som en följd av den nya situationen med en osäker marknad där många byggnadsprojekt helt har stannat av. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Per Bolund följande:

 

Har statsrådet för avsikt att vidta åtgärder för att stimulera bostadsbyggandet i Sverige?