Fråga 2019/20:1275 Statligt stöd till Luftfartsverket för att förhindra varsel

av Clara Aranda (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Luftfartsverket måste med anledning av coronapandemin hantera ett mycket stort ekonomiskt underskott. Eftersom myndigheten inte har möjlighet att permittera sin personal har nästan hälften av de 1 100 anställda varslats om uppsägning, det vill säga så mycket som 500 anställda.

Det totala stoppet av all kommersiell flygtrafik har drabbat myndigheten mycket hårt eftersom intäkterna genereras från flygplatserna. Den verksamhet som myndigheten bedriver är i nuläget begränsad till försvaret och den minimala civila flygtrafik som nu sker i Sveriges luftrum.

Luftfartsverket har som sin primära roll ansvar för att flygleda i det svenska luftrummet. Om varslet verkställs kommer Sverige därför inte att kunna upprätthålla flygtrafiken när flygverksamheten sedan ska återgå till det normala. Att varsla 500 anställda av den totala personalstyrkan kan med anledning av detta komma att leda till svåra konsekvenser för hela flygbranschen.

Myndigheten har sitt huvudkontor i Norrköping, och varsel av den här digniteten kommer att påverka kommunen avsevärt i det fall staten uteblir med insatser. Det är således inte hållbart att hantera en sådan svår påfrestning enbart på kommunal nivå.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Anser ministern det är aktuellt med statliga insatser för att förhindra varsel av personal på myndigheten Luftfartsverket, och vilka åtgärder kan i så fall komma att aktualiseras?