Fråga 2019/20:1271 Coronakrisens effekter för svenska barn som fötts utomlands genom surrogatarrangemang

av Juno Blom (L)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Coronapandemin har lett till stängda gränser. Några som drabbas mycket hårt av detta är de svenska barn som precis har fötts eller är på väg att födas via internationella surrogatarrangemang.

Från flera håll kommer nu rapporter om att barns föräldrar inte tillåts resa in i länder i samband med barnens födelse eftersom gränserna stängts, vilket kan få allvarliga följder även när det gäller barnens möjlighet att förenas med sina föräldrar. Även när föräldrarna har lyckats ta sig till landet finns det problem med att få ut de dokument som krävs för att kunna resa hem. Problem av detta slag har uppkommit i bland annat USA och Ukraina.

Den medierapportering som skett pekar också på att barn som fötts till svenska föräldrar via internationella surrogatarrangemang inte får samma stöd av svenska myndigheter vad gäller att förenas med sina föräldrar och komma till Sverige som de barn som kommer till Sverige genom internationella adoptioner.

Frågan brådskar eftersom det gäller helt nyfödda barns möjlighet till en första tid i livet och en trygg anknytning till sina föräldrar.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilka initiativ avser ministern att vidta för att säkerställa att Sveriges utlandsmyndigheter bistår barn som fötts till svenska föräldrar via internationella surrogatarrangemang med att få komma hem till Sverige?