Fråga 2019/20:1259 Buffertkrav för svenska företagare

av Lars Beckman (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I en uppmärksammad intervju i Dagens industri anser finansmarknadsministern att svenska företag har för låg buffert för att klara ekonomiska kriser. I intervjun signalerade statsrådet att regeringen avser att överväga att införa generella buffertkrav på näringslivet. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) förvånas över den svaga motståndskraften i många företag, säger statsrådet i artikeln och öppnar nu för generella buffertkrav i näringslivet. ”Man måste kunna klara av olika typer av samhällskriser”, säger han till Dagens industri.

Upprördheten har varit stor efter uttalandet från många av Sveriges företagare eftersom man inte alls känner igen sig i bilden av statsrådets verklighetsbeskrivning. Finansmarknadsministern har tagit tillbaka påståendet och ursäktat formuleringen. Men att Sveriges biträdande finansminister uttrycker sig så pass generaliserande om buffertkrav i ett land med relativt höga skatter på egenföretagare är uppseendeväckande.

Med anledning av uttalandet från finansmarknadsministern är det många som är intresserade av på vilket sätt restauranger, taxibolag, flygbolag, hotell, och industriföretag ska ges förutsättningar av regeringen för att bygga upp en buffert och hur det ska gå till.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Anser ministern att en buffert kan byggas upp i företag med i dag gällande skattelagstiftning, och avser annars ministern att vidta några åtgärder för att underlätta för detta?