Fråga 2019/20:1251 Inreseförbudet och skogsnäringen

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Regeringen har fattat beslut om en förordning (2020:127) om tillfälligt inreseförbud till Sverige för att hindra att det virus som orsakar covid-19 förs in i landet eller sprids till andra länder. Åtgärden är viktig för att minska smittspridningen. Beslutet om förordningen har fattats med anledning av Europeiska rådets och kommissionens uppmaning till medlemsstaterna.

Europeiska kommissionen rekommenderar medlemsstaterna att inte tillämpa inreseförbud på ”seasonal workers in agriculture”. Polismyndigheten har tolkat detta som att det endast avser livsmedelsförsörjning inom lantbruk. Det är en snäv översättning av begreppet ”agriculture”, då begreppet i EU-sammanhang även omfattar skogsnäring. Enligt Ekot (den 23 april) tillåter Finland att säsongsarbetare inom skogsnäringen reser in i landet.

Min fråga till statsrådet Jennie Nilsson är därför följande:

 

Delar statsådet Polismyndighetens uppfattning att skogsnäring inte ingår i begreppet ”agriculture”, och vilka åtgärder vidtar ministern i så fall för att kompensera skogsnäringen med anledning av regeringens meddelade inreseförbud?