av Per Åsling (C)
till Statsrådet Per Bolund (MP)
Den 1 januari 2020 trädde den nya lagstiftningen om kontanttjänster i kraft vilket innebär större tillgänglighet till kontanter för konsumenter genom uttagsautomater, bankkontor eller livsmedelsbutiker. Den nya lagstiftningen är ett viktigt steg för större tillgång till kontanter för individer.
Vi måste välkomna nya, smarta lösningar som förenklar vardagen. Men det finns också en annan aspekt av utvecklingen som vi måste ta hänsyn till. När ny teknik i snabb takt ersätter kontanter riskerar det att skapa problem för många i samhället. Tillsammans måste vi se till att flödet av kontanter håller en sådan nivå att det går att både ta ut, sätta in och använda kontanter runt om i hela landet.
I juni 2019 riktade riksdagen ett tillkännagivande till regeringen om att utreda frågan om statens roll på den digitala betalningsmarknaden. Tillkännagivandet (2018/19:FiU44) baseras på en framställan från Riksbanken som utrycker oro över utvecklingen på betalningsmarknaden.
Sverige är ett av de länder där marginaliseringen av kontanter har gått allra längst, vilket gör det svårare för staten att upprätthålla ett säkert och stabilt betalningsväsen. Riksdagens tillkännagivande låg i linje med Riksbankens framställning om att frågan om den digitala betalningsmarknaden bör utredas brett och att man bör
• kartlägga betalningsmarknaden utifrån den omfattande digitaliseringen och den minskade kontantanvändningen
• kartlägga och ta ställning till statens och den privata sektorns roller
• utreda om det behövs digitala centralbankspengar, så kallade e-kronor
• utreda begreppet lagligt betalningsmedel och hur det eventuellt behöver anpassas till den digitala betalningsmarknaden och en eventuell e-krona.
Snart har ett år gått utan att en utredning i enlighet med riksdagens beslut har tillsatts.
Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Per Bolund:
När avser statsrådet tillsätta den utredning som riksdagen begärt och Riksbanken föreslagit för att framtidssäkra vår betalningsmarknad?