Fråga 2019/20:1243 Upphandlad flygtrafik även till sydöstra Sverige

av Mattias Bäckström Johansson (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Som en följd av den pandemi vi befinner oss i har underlaget och förutsättningar för att bedriva kommersiell flygtrafik i Sverige i praktiken helt försvunnit. Detta är allvarligt eftersom det är angeläget att det finns tillgång till snabba transporter i Sverige, ett land som präglas av just långa avstånd.  Regeringen har tagit initiativ till att upphandla flygtrafik, vilket givetvis är välkommet, och har initialt valt ut flygplatser i Norrland samt Visby på Gotland.

Ett av de områden som ofta blir bortglömt i sammanhang kring infrastruktur är enligt min uppfattning sydöstra Sverige, som inte heller fick någon flyglinje upphandlad. En av de linjer som regeringen däremot uppdragit åt Trafikverket att skyndsamt ingå avtal om flygtrafik för är Sundsvall–Stockholm; en resa mellan Sundsvall och Stockholm med bil tar ca 4 timmar och 10 minuter, med tåg tar det drygt 3,5 timmar.

Flygtrafiken är nu även helt stoppad från Kalmar Öland Airport i sydöstra Sverige. Som en jämförelse tar en bilresa därifrån till Stockholm ca 4 timmar och 45 minuter och den snabbaste tågresan drygt 4,5 timmar. Avståndet mätt i tid i är alltså närmare en halvtimme längre bort vid bilfärd och drygt en timme längre bort vid resa med tåg än vid en av de upphandlade flygplatser.

Min uppfattning är att det är bra att man gjort upphandlingen för de flygplatser som är aktuella, men ser det som problematiskt att sydöstra Sverige även i detta sammanhang blir bortglömt då avståndet mätt i tid alltså är längre bort.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser regeringen att utöka den upphandlade flygtrafiken till att även omfatta sydöstra Sverige?