Fråga 2019/20:1233 Åtgärder för mikrobryggerier och gårdsförsäljning

av Åsa Coenraads (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Beslut om införande av gårdsförsäljning dröjer trots riksdagsbeslut om införande. Under tiden går kommuner och regioner före och tar lokala beslut om att införa gårdsförsäljning och underlätta för lokalt företagande i väntan på regeringsbeslut.

Region Västmanland har tagit beslut om gårdsförsäljning, och Västerås kommun har tagit beslut om införande. Det skulle därför vara enkelt att låta just Västeråsområdet bli ett pilotområde för införande av gårdsförsäljning av lokalproducerade alkoholprodukter.

Gårdsförsäljning och mikrobryggerier skapar arbetstillfällen, och de bidrar med kultur och öppna landskap. De kan dessutom bidra med kunskap och information om alkohol och dess påverkan, vilket skulle vara bra för folkhälsan.

Alla företag har det tufft under coronakrisen, och regeringen har redan beslutat om åtgärder för att hjälpa företag och behålla arbetstillfällen i Sverige. I dag varnar Sveriges oberoende småbryggerier om att läget för mikrobryggerier är alarmerande och att hälften av dem hotas av konkurs, då restauranger och pubar minskat sin försäljning som följd av coronaviruset.

Med anledning av ovanstående skulle jag vilja fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att underlätta för Sveriges mikrobryggerier och hantverksbryggerier?