Fråga 2019/20:1230 Inreseförbud och gröna näringar

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Regeringen har beslutat om en förordning som innebär en begränsning av vilka som tillåts resa in i Sverige från tredje land. Det finns undantag från begränsningen, och ett av de områden som tas hänsyn till är samhällsnyttan och det svenska behovet. Kommissionen har rekommenderat medlemsstaterna att undanta säsongsanställda inom jordbruk från inreseförbudet. Polismyndigheten har tolkat detta som att utländska medborgare som ska jobba inom lantbruk är undantagna. Utländska medborgare som ska jobba inom andra delar av de gröna näringarna undantas inte.

Inreseförbudet syftar till att minska smittspridningen av covid-19. Detta medför dock att Sverige här och nu saknar den utländska arbetskraft som brukar ta säsongsarbete i vårt land och därmed är räddningen för att klara produktionen inom de gröna näringarna. Det rör sig om runt 8 000 personer enligt Lantbrukarnas Riksförbund. 

Att inte ha ett generellt undantag för anställda inom de gröna näringarna, utan endast för en viss kategori, kan även leda till misstag. Det finns därmed en risk att personer som har suttit i karantän i utlandet och har papperen i ordning hamnar i byråkratins händer och felaktigt skickas hem. Jag känner till ett sådant fall, där det löste sig på marginalen. Efter att ha tagit del av det ärendet undrar jag hur många andra som i detta läge har skickats tillbaka – trots att det funnits behov av arbetskraft för att inte minska på produktionen – på grund av att det har saknats kunskap vid hanteringen av dessa ärenden i delar av myndigheten och att beslut sägs gälla även då mer information tillkommer.

Med anledning av ovan vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder vidtar statsrådet för att inreseförbudet och dess tillämpning inte ska försämra läget inom de gröna näringarna?