Fråga 2019/20:1228 Upphandling av Gotlandstrafiken

av Jessica Thunander (V)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Förstudien om upphandling av Gotlands färjetrafik presenterades för en dryg månad sedan. Den lämnar mycket att önska, både när det gäller synen på vad färjetrafiken är och betyder för Gotland och för övriga Sverige och när det gäller förslagen som presenteras. Förstudien utgår snarare från att minska kostnaderna genom försämringar för Gotlandsfärjan än från det den borde fokusera på: Gotlands (och fastlandets) behov av en bra förbindelse via det som utgör landsvägen mellan Gotland och fastlandet. Att staten inleder varje upphandlingsperiod med att diskutera olika typer av försämringar av färjetrafiken till Gotland är en allvarlig brist i nuvarande system och har stora konsekvenser för viljan att investera och utveckla verksamheter på ön.

Utgångspunkten för utvecklingen av Gotlands färjetrafik måste alltid vara Gotlands behov av säkra och klimatsmarta transporter till vägpriser. Utgångspunkten måste vara att Gotlandsfärjan är landsväg mellan Gotland och fastlandet.

När nu en mycket bristfällig förstudie har presenterats bör regeringen i sitt uppdrag till Trafikverket om den framtida Gotlandstrafiken vara tydlig med att man vill se en trafik som bidrar till öns utveckling. Man behöver också inleda en dialog med gotländska företrädare om framtiden. Det är regeringens första möjlighet att styra standarden för den framtida trafiken, men också viktigt för att gotlänningarna så tidigt som möjligt ska kunna påverka upphandlingen och trafiken. Det borde vara grundläggande i denna verksamhet att gotlänningarna får komma till tals och ha en aktiv insyn och delaktighet i upphandlingen.

Jag är medveten om att vi är i en coronakris och att detta kan fördröja saker och ting. Allt annat kan dock inte stå stilla, och vissa saker är tidskritiska. Exempelvis måste upphandlingen av Gotlandsfärjan göras i tid, och ett regeringsuppdrag i denna fråga kan inte låta vänta på sig hur länge som helst.

Mot bakgrund av detta det vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att vidta åtgärder, och i så fall vilka, för att förbättra kvaliteten på Gotlandstrafiken och Gotlands regionala utveckling från 2027?