Fråga 2019/20:1227 Internationella surrogatmoderskap

av Ulrika Heindorff (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Under nyss gångna helg rapporterade flera medier, bland annat Sveriges Television, om de stora svårigheter som nu uppstått för ett antal föräldrar som har blivit eller ska bli föräldrar till barn som kommit till tack vare surrogatmoderskap.

Förtvivlade föräldrar berättar om hur de är fast i ett annat land med sitt nyfödda barn utan möjlighet att ta sig därifrån. För andra handlar det om den otroliga oro och ångest man känner inför att inte kunna vara med vid sitt barns födelse och första tid i livet. Det rapporteras om att dessa barn i vissa fall kan komma att hamna på barnhem under en period.

Jag förutsätter att Utrikesdepartementet arbetar hårt med att säkerställa att svenska familjer ska få återvända till Sverige, att spädbarn ska få förenas med sina föräldrar och tryggt komma hem till Sverige. Detta arbete borde vara lika intensivt som arbetet med att svenska medborgare som befinner sig utomlands ska kunna ta sig hem till Sverige.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att hjälpa alla de föräldrar som i dag svävar i osäkerhet och inte vet hur de kan komma hem med sin nyfödda eller som riskerar att inte får vara med vid sitt barns födelse eller under barnets första tid?