Fråga 2019/20:1226 Inställda flygresor med anledning av coronakrisen

av Angelica Lundberg (SD)

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Flygbranschen är under riktigt hård press med anledning av det nya coronaviruset. Många länder har helt stängt ned, så gott som alla flygresor är inställda och i Sverige har inrikesflyget minskat med hela 90 procent. Enligt flygpassagerarförordningen och paketreselagen har konsumenterna alltid rätt till återbetalning av biljettpriset om flyget eller paketresan blir inställd, oavsett vad anledningen är. I rådande läge är det dock omöjligt för flygbolagen att leva upp till det, och diskussioner förs nu på EU-nivå om att i stället tillfälligt tillåta bolagen att dela ut vouchrar, alltså tillgodokvitton. Flera länder har redan börjat med detta, däribland Grekland, Spanien och Belgien.

Vouchrar är ett bra sätt att försöka underlätta för den hårt ansatta flygbranschen men också fördelaktigt ur konsumentsynpunkt då det är svårt, för att inte säga omöjligt, att få tillbaka pengar från ett bolag som gått i konkurs. Har konsumenten bokat en paketresa finns viss möjlighet till kompensation genom resegarantin, men det är också vanligt i dag att konsumenter bokar flyg och boende separat. 

Men trots att bolagen, om förslaget i EU går igenom, slipper återbetala kunderna direkt kvarstår det faktum att avsaknaden av nya intäkter gör risken för konkurs påtaglig. Inkomstkällan är i stort sett helt utplånad och det behövs därför kraftiga åtgärder för att rädda branschen. Om flygbolagen går i konkurs står också konsumenterna kvar med oanvändbara vouchrar. 

Vidare drabbas även resebyråer som anordnar paketresor då deras underleverantörer runt om i Europa inte återbetalar dem men de ändå är skyldiga att återbetala sina kunder enligt paketreselagen. I Danmark har man inrättat en resegarantifond, något som Svenska Resebyrå- och arrangörsföreningen (SRF) också har föreslagit för att underlätta för resebyråerna.

 

Jag vill därför fråga statsrådet Lena Micko:

 

Vilka åtgärder tänker regeringen vidta för att konsumenterna ska bli kompenserade för sina biljetter, samtidigt som stöttning ges till flygbolag och resebyråer i denna svåra tid?