Fråga 2019/20:1221 Gröna näringar

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

De gröna näringarna är en sektor som är starkt beroende av att få säsongsarbete till sina verksamheter inom odling och jordbruk. Många av dem som tar arbete inom näringen kommer från andra länder, och det gör nu att den arbetskraft som man är beroende av inte kan komma till Sverige med anledning av att nationer och flyglinjer har stängts ned i spåren av covid-19.

Sverige har konstaterats vara ett land med liten självförsörjningsgrad, och om inte odlarna och lantbrukarna hinner med att få fram frukt, bär, grönsaker med mera kommer maten att gå förlorad. Vissa odlare säger att de avstår från att plantera, då det råder stor osäkerhet om huruvida man kommer att klara av att ta hand om råvarorna.

Samtidigt kommer det en stor volym varsel brett i landet, och personer står utan arbete i vissa andra sektorer under en tid framöver medan det i de gröna näringarna finns ett stort behov av arbetskraft över den nuvarande säsongen.

De personer som blir varslade och står utan arbete skulle kunna matchas med andra sektorer som söker arbetskraft omgående. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vilka åtgärder har statsrådet och regeringen vidtagit för att i närtid stärka de gröna näringarna, till exempel gällande möjligheterna att enklare få tag på arbetskraft som står till förfogande?