av Anders Åkesson (C)
till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)
På det sätt som lagen om YKB – yrkeskompetensbevis – är skriven finns det i dag inga undantagsmöjligheter i kravet för YKB (en utbildning som förutsätter fysiska möten) eller på kravet att inom givna tidsperioder återkommande förnya kompetensen. Givet situationen med covid-19 riskerar därmed förare att bli smittade av covid-19 i samband med de kurser som genomförs. Lagen medger inte några undantag, och därför utför just nu åkeriorganisationer och utbildningsföretag fortbildningar i fysisk miljö trots medvetenhet om att risken är stor för smitta. Underlåtenhet att fortbilda sig eller att erbjuda denna fortbildning innebär att förarnas verksamhet blir olaglig eftersom de kommer att sakna gällande YKB-kompetens.
Skulle föraren eller förarens företag av folkhälsoskäl – och faktiskt på Folkhälsomyndighetens rekommendation – avstå från att genomföra YKB-utbildningen uppstår en situation där tusentals yrkesförare genomför sina dagliga arbetsuppgifter helt olagligt. Dilemmat blir att vi antingen riskerar få smittspridning i en samhällsviktig grupp, yrkeschaufförer, eller att tusentals yrkesförare utför ett samhällsviktigt arbete utan ett giltigt YKB. Oavsett vilket riskerar vi hamna i ett läge där många transporter inte kommer att kunna genomföras.
Detta behöver göras omgående:
Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth blir därför:
Avser ministern att ta initiativ till tidsbestämda dispenser från YKB samt medgivande till att genomföra utbildningen på distans i syfte att både förhindra onödig spridning av covid-19 och inte i onödan utsätta en samhällsviktig yrkesgrupp för risken att bli allvarligt sjuk?