Fråga 2019/20:1208 Sveriges beredskap inför ökade suicidtal och försämrad psykisk hälsa med anledning av covid-19

av Clara Aranda (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Med anledning av den rådande covid-19-pandemin finns det, enligt Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (Nasp), stora risker för ett ökat antal självmord och självskador.

Stora samhällsförändringar och en ekonomi som sviktar, med ökad arbetslöshet som följd, förstärker riskerna. Ofrivillig isolering och förluster av olika slag kan också drabba individer mycket hårt.

Frekvensen av självmord kan relateras till vad som sker i vår omgivning. Därmed finns det alltså uppenbara behov av att agera preventivt för att hantera en ökande psykisk ohälsa och de befarade konsekvenser som därmed kan komma att följa av coronapandemin i det avseendet. Samhällsstödet kommer att vara avgörande för att förhindra ökade suicidtal och självskador samt en allmänt försämrad psykisk hälsa hos vår befolkning. Med anledning av detta behöver Sverige stå väl förberett inför en sådan utveckling.

Därför vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Finns det någon beredskap för att hantera och förhindra ökade suicidtal och självskador samt en försämrad psykisk hälsa hos vår befolkning specifikt med anledning av covid-19?