Fråga 2019/20:1207 Förordningen om producentansvar för returpapper

av Magnus Oscarsson (KD)

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Det fria ordet är i dag en självklarhet i många länder, men långt ifrån i alla. Det är ett talande tecken för en sund och fungerande demokrati, vilket blir allt viktigare att kämpa för även i Sverige. Inte minst i en tid som präglas av oro och desinformation. En förutsättning för att det fria ordet ska få leva kvar är välfungerande medier med kvalitetssäkrat innehåll.

Den rådande krisen relaterad till pandemin covid-19 utsätter många branscher för enorm press. Regeringen försöker hindra smittspridningen av covid-19 i det svenska samhället samtidigt som ekonomiska stödåtgärder sätts in för att undvika en recession. Tusentals varslas och permitteras för att hålla verksamheter flytande. Mediebranschen är inget undantag. Efter att länge ha gått på knäna kommer regeringens agerande de kommande veckorna att vara avgörande för branschens överlevnad. Tidnings- och mediebranschen har gemensamt gått ut och offentligt krävt åtgärder för att förhindra en total kollaps av den granskande journalistiken i Sverige.

Konsekvenserna av covid-19 befaras leda till att branschens annonsintäkter halveras från drygt 2,8 miljarder till 1,4 miljarder kronor. Detta skulle bli ett förödande slag mot framför allt det tryckta ordet som redan innan pandemin haft det tufft. I förlängningen riskerar mångfalden inom tryckt press gå förlorad och den lokala journalisten utarmas.

Mitt under den här krisen hotar beslut från regeringen att öka pressen på branschen. Införandet av förordningen (2018:1463) om producentansvar för returpapper beräknas ålägga branschen årliga driftskostnader om 550 miljoner, för ett mer fastighetsnära insamlingssystem med högst begränsad miljönytta. Dagens system har sedan flera år tillbaka överträffat regeringens insamlingsmål med 90 procents insamlingsgrad. Representanter från branschen vädjar nu om en långsiktig politik och att returförordningen skrotas.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Avser regeringen att avskaffa förordningen (2018:1463) om producentansvar för returpapper för att rädda den svenska tidnings- och mediebranschen?