Fråga 2019/20:1206 Turkiets bombningar i Kurdistan/Irak

av Amineh Kakabaveh (-)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Förenta nationerna vädjade den 23 mars i år – under den världsomspännande coronapandemin – till krigförande i olika delar av världen att upphöra med sina krigshandlingar och ingå vapenstillestånd. Trots denna uppmaning från FN låter aggressiva förbrytarregimer i världen inte vapnen vila.

Det finns till och med en regim som gör tvärtom och i stället intensifierar och utvidgar sina krigshandlingar. Det är Erdoğanregimen i Turkiet, som fortsätter med sina folkrättsbrott. Efter att i strid med internationell lag ha ockuperat den syriska staden Afrin och drivit bort dess kurdiska befolkning och därefter utvidgat sin militära verksamhet i andra delar av norra Syrien har man nu inlett bombningar i Kurdistan/Irak, och den 15 april bombade man brutalt flyktinglägret Makhmour i Behdinanregionen söder om Hewler (Erbil), vilket ledde till att tre kvinnor dödades och många av lägrets invånare skadades.

De som lever i Makhmourlägret är till största delen människor som tvingats lämna sina hem i Kurdistan/Turkiet och Kurdistan/Syrien och flytt undan de turkiska trupper som ockuperat deras hemtrakter. Turkiets uppträdande kan inte anses som något annat än en brottslig terrorhandling och en provokation mot världssamfundet.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kommer Sverige som enskild stat att fördöma, samt i EU och FN – nu efter FN:s maning till fred – verka för ett fördömande av, Turkiets angrepp på Makhmourlägret i Kurdistan/Irak som ett grovt brott mot folkrätten och mot mänskliga rättigheter?