Fråga 2019/20:1203 Postdistribution i Norrland

av Saila Quicklund (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Den 1 januari 2018 ökade Postnord leveranstiderna till två dagar på brev och expresspaket från södra Sverige och till postnummer norr om Gävle. Detta får dramatiska konsekvenser för företagare i Norrlandslänen, inte minst verksamheter som är beroende av att få leveranser över natten och inte minst nu under coronakrisen.

En stuteriverksamhet beskriver att förutsättningarna för deras avelsverksamhet påverkas kraftigt av detta då deras leveranser inte klarar av att överleva två dygn i sina behållare. Därmed tvingas de att ta hjälp av andra transportföretag till en kostnad av 1 250 kronor plus moms per leverans och detta gäller det billigaste alternativet. Tidigare var kostnaden för detta 250 kronor med Postnords leverans. Självfallet måste denna ökning anses vara orimlig.

Vi ser även hur företagen i våra Norrlandslän på senare tid har fått försämrade villkor genom bland annat skattehöjningar på drivmedel samt flygskatt. Postnords leveransrutiner lägger också en tyngre börda på Norrlandsföretagen. Detta gör att våra företag har ännu sämre förutsättningar i den kris vi nu befinner oss i.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Hur avser statsrådet att agera för att säkerställa att postleveranser i Norrlands län kan ske på ett snabbt, ekonomiskt hållbart och smidigt sätt som gynnar både befolkning och företagare i Norrlandslänen?