av Michael Rubbestad (SD)
till Utbildningsminister Anna Ekström (S)
I såväl Sverige som i många andra delar av världen fortsätter coronaviruset att breda ut sig. Regeringen har beslutat att inte stänga skolor, vilket av naturliga skäl leder till att många föräldrar och vårdnadshavare är oroliga för sin familj, sina nära och kära. Särskilt oroliga är kanske de familjer där någon i familjen eller dess närhet tillhör en riskgrupp.
Det nationella informationsnumret om coronaviruset i Sverige, 113 13, svarar på en direkt fråga att barn som själva inte upplever symtom ska gå till skolan. I ett reportage publicerat tisdagen den 14 april 2020 ringer en journalist till 113 13 och spelar in samtalet för att publicera i sin artikel. I samtalet uppger han inte bara att hans fru uppvisar mycket kraftiga symtom, utan meddelar att hon till och med diagnosticerats med covid-19. Hon är ett bekräftat fall.
Han berättar vidare för 113 13 att hans barn umgåtts nära med sin mor under påskhelgen, de har ”både pussats och kramats”, och han undrar nu om det är lämpligt att skicka barnen till skolan när deras mamma är diagnosticerad med covid-19 och uppenbart spridit sjukdomen vidare till sina barn, även om de inte uppvisar några symtom.
Hur han än vänder och vrider på frågan är svaret glasklart, barnen ska gå till skolan trots omständigheterna.
Den enda möjlighet föräldrar och vårdnadshavare har för att skydda sina och andras barn samt den mycket utsatta skolpersonalen, som ibland är av äldre ålder och således mer av en riskgrupp, från dessa risker är att bryta mot lagen om skolplikt och låta barnen stanna hemma.
Lagbrott ställs mot den egna hälsan och säkerheten.
Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:
Anser ministern att det är rimligt att friska barn, barn i riskgrupper och skolpersonal befinner sig i samma klassrum som barn vars föräldrar och vårdnadshavare är konstaterat smittade och uppvisar tydliga symtom?