Fråga 2019/20:1200 Vår tandhälsa och tandvård

av Lotta Olsson (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sverige har en hög nivå både när det gäller tandhälsa och tandvård, vilket vi ska vara stolta över. Det bidrar inte bara till ett högt välbefinnande utan också till god fysisk och psykisk hälsa. En god tandhälsa hänger ihop med en hög levnadsstandard.

I samband med coronapandemin har människor avstått från att besöka sin tandläkare. Detta med anledning av att man väljer att avstå all icke nödvändning tandvård, något som också varit ett råd till stora grupper i samhället. Detta kommer att leda till ett uppdämt behov av förebyggande vård efter coronapandemin men också ett behov av akut tandvård.

En stor del av den svenska tandvården (57 procent) bedrivs av privata tandläkare och kliniker. Det finns ca 2 000 privata vårdgivare med ca 3 500 mottagningar, de allra flesta småföretagare. Dessutom finns 500 dentaltekniska laboratorier. Detta är företag som nu precis som andra företagare drabbas hårt av den ekonomiska krisen. Mottagningar som kommer att behövas mer än någonsin efter coronapandemin.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder har och ska ministern vidta för att säkra att de svenska viktiga privata tandläkarnas verksamhet finns kvar efter coronapandemin, när vi kommer att behöva dem mer än någonsin?