Fråga 2019/20:1196 Corona och arbetsträning

av Hans Rothenberg (M)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Under rådande läge där Sverige utsätts för coronavirusets härjningar prövas människors och myndigheters tålamod. Då är det väl så viktigt att hanteringen av enskildas ärenden även fortsatt följer säkra och fungerande rutiner.

Det finns personer som definieras som riskgrupp med underliggande sjukdomar, som av Arbetsförmedlingen rekommenderats arbetsträning och rehab. Inget fel med den saken men det finns dessvärre exempel där dessa personer hänvisats till sådan aktivitet som innebär att man nödgas användas kollektivtrafik för att resa till och från verksamheten. Trots att läkarintyg uppvisats har Arbetsförmedlingen ej bistått att byta till annan lämpligare placerad verksamhet eller med annan för individerna tryggare transport. Kvar står då endast möjligheten för dessa personer att antingen utsätta sig för vansklig smittorisk eller att avböja möjligheten till arbetsträning. Båda fallen innebär sociala och ekonomiska konsekvenser den enskilde. För personer i dubbelt utsatt situation blir detta en näst intill ohållbar situation då läkarintyg ej räcker samtidigt som hotet om indragen ersättning blir akut.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Avser ministern att ge Arbetsförmedlingen nödvändiga redskap så att dessa prekära fall kan handläggas med ett tillmötesgående gentemot den enskilde, samtidigt som myndigheten inte behöver göra avsteg från givna direktiv?