Fråga 2019/20:1195 WHO:s hantering av Taiwan

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Ett av de länder som mot alla odds kan ses som ett av de mest framgångsrika länderna i kampen mot covid-19 är Taiwan, formellt Republiken Kina.

Världshälsoorganisationen (WHO) har dock ignorerat Taiwan och dess 23 miljoner medborgare trots att det borde finnas mycket att lära av det framgångsrika landet om hur det tacklat virusspridningen. Det är en isolering till följd av påtryckningar från Kina, som fortfarande gör anspråk på landet. Kina har med framgång lyckats stoppa Taiwans medverkan i olika internationella organisationer, inklusive i WHO, i syfte att förhindra Taiwans möjlighet att agera självständigt.

Den bisarra hållningen från WHO:s sida blev vi påminda om efter att ett klipp blivit viralt på sociala medier. Den Hongkongbaserade journalisten Yvonne Tang väljer att i en videointervju med organisationens vice generalsekreterare (Bruce Aylward) ställa frågan om WHO kommer att ompröva om man ändå inte ska släppa in Taiwan i organisationen. Aylwards väljer då att stirra rakt fram och sedan påstå att det inte gick att höra frågan. Pinsamt nog tycker han att det vore bättre om hon gick vidare till en ny fråga i stället för att be henne upprepa frågan. När så inte blir fallet och Tang i stället upprepar frågan lägger han på luren – märkbart obekväm med hur han ska agera.

Det underliga agerandet från en så högt ansedd och viktig organisation som WHO gör att det åter är värt att fundera över hur det kommer sig att en öppen och ansvarsfull demokrati (som dessutom hanterat covid-19 bra) som Taiwan tvingas stå tillbaka för det odemokratiska och alltmer aggressiva Kina.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser regeringen och ministern att verka för att WHO ändrar sin inställning till Taiwan eller på annat sätt bryter den internationella isoleringen av landet eller kan vi förvänta oss eventuella bilaterala svenska samarbeten med Taiwan?