Fråga 2019/20:1194 Arbetet med EU:s taxonomi för hållbara investeringar

av Arman Teimouri (L)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Kommissionens tekniska expertgrupp presenterade den 9 mars 2020 sin slutrapport över EU:s taxonomi för hållbara investeringar. Rapporten ger förslag på urvalskriterier, så kallade screening criteria, för när olika ekonomiska aktiviteter ska anses vara hållbara. Urvalskriterierna utgör gränsvärden inom vilka en aktivitet definitionsmässigt är hållbar.

Taxonomin utvecklas för att utgöra ett regelverk för gröna obligationer. Men den antas komma att användas bredare. Inom EU föreslås den till exempel användas för uppföljning av investeringsplanen för den gröna given. Det är också uttalat av expertgruppen att man ser framför sig att länder utanför EU kommer att tillämpa taxonomin.

Enbart ekonomiska aktiviteter som är inkluderade i taxonomin definieras som hållbara. Aktiviteter som inte har bedömts omfattas således inte.

Den tekniska expertgruppen har valt att inte definiera några urvalskriterier för kärnkraften. Man säger att utsläppen av växthusgaser från kärnkraftens livscykel är nära noll och att den därmed kan bidra i klimatarbetet. Som skäl för att inte inkludera den uppger man i stället att man (trots att man tagit hjälp över 400 experter inom olika områden) inte har haft kompetens att bedöma huruvida slutförvar av använt kärnbränsle är långsiktigt hållbart. Samtidigt säger man rakt ut att det är politiskt känsligt att ta ställning i fråga om under vilka förutsättningar kärnkraften är en hållbar ekonomisk aktivitet. Expertgruppen menar att frågan bör hanteras senare och då av experter med kompetens kring slutförvar av använt bränsle.

Expertgruppens förslag ligger till grund för en uppsättning delegerade akter som kommissionen kommer att lägga fram för godkännande av parlamentet och i rådet.

Sveriges linje – som uttalades av klimatminister Lövin vid miljörådet i Bryssel den 5 mars 2020 – är att alla fossilfria kraftslag, inklusive kärnkraften och förnybara energislag, ska användas effektivt i klimatomställningen. Mot bakgrund av detta är det angeläget att Sverige uppmanar rådet att utan dröjsmål ta fram de urvalskriterier som beskriver under vilka förutsättningar kärnkraften är hållbar. I Sverige finns omfattande kompetens kring kärnkraftens hållbarhetsfrågor, särskilt vad gäller den långsiktiga hanteringen av använt bränsle. Svenska experter skulle kunna bidra i arbetet.

Urvalskriterier för kärnkraften behöver finnas framme innan taxonomin börjar tillämpas. Annars kommer inte kärnkraften att kunna bidra så effektivt i klimatomställningen som vore möjligt. Det vore stick i stäv med Sveriges linje.

Jag vill därför fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vad gör ministern och regeringen för att säkerställa att urvalskriterier för kärnkraften tas fram innan taxonomin börjar tillämpas, och på vilket sätt avser regeringen att stötta kommissionen med svensk kompetens inom hållbarhetsfrågor för kärnkraften, särskilt vad gäller använt kärnbränsle?