Fråga 2019/20:1190 Bredbandspengar i landsbygdsprogrammet

av Mikael Larsson (C)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Bredbandspengarna som finns i landsbygdsprogrammet tillkom under alliansregeringen 2014 och har betytt mycket för utbyggnaden av bredband på landsbygden i Sverige. Sverige har satt upp bredbandsmål för åren 2020, 2023 och 2025 som man ska försöka uppnå. Det är flera åtgärder som krävs för att nå målen – bland annat pengar, regler och säkerhet.

Nyligen meddelade dock Jordbruksverket att man vill ta 200 miljoner kronor från bredbandsstödet för att ge till stöd för slåtterängar. Båda dessa åtgärder är viktiga för Sveriges landsbygder, men det blir problematiskt när regeringen på detta sätt ställer olika landsbygdssatsningar mot varandra. Jordbruksverket bör kunna hitta andra pengar inom befintlig ram att ta till slåtterängar och inte de pengar som i dag finns avsatta för bredbandsutbyggnad. Dessa pengar behövs för det ändamålet. En ändring som regeringen vill göra i budgeten måste också godkännas av EU-kommissionen vilket kan ta tid.

Min fråga till statsrådet Jennie Nilsson blir därför:

 

Vad avser statsrådet att göra för att de medel som är avsatta för bredbandsutbyggnad i landsbygdsprogrammet fortsatt ska gå till just bredband?