Fråga 2019/20:1186 Förmånsbeskattning av vårdarbetare

av Markus Wiechel (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Förmåner för anställda anses av Skatteverket som olika former av ersättning för arbete som en anställd kan få, varför huvudregeln är att en förmån är skattepliktig så länge den inte särskilt reglerats som skattefri eller anses ha ett alltför lågt värde. En anställd måste med andra ord betala skatt för de förmåner som följer ett uppdrag genom jobbet. Exempelvis kan en anställd få förmåner såsom jobbtelefon, transport i form av års- eller periodkort inom kollektivtrafiken eller garageplats. Skattepliktiga förmåner ska oftast värderas till marknadsvärdet, det vill säga vad den anställde hade betalat om det som förmånen innehåller hade köpts privat, och i de fall en sådan värdering inte är möjlig finns det oftast en schablonmässig värdering som beslutas av Skatteverket (som exempelvis kost- och bilförmåner).

Förmåner som erbjuds anställda på ett företag bör ses som någonting positivt, snarare än negativt, varför det också är märkligt att så mycket i dag måste förmånsbeskattas. Det är extra märkligt när de som drabbas är att betrakta som hjältar, vilket vi tidigare sett i samband med skogsbränderna och nu ser under rådande pandemi. Såväl kontraktsanställda inom sjukvården, Försvarsmakten eller räddningstjänsten som andra som ställer upp för vårt samhälle i svåra tider är hjältar.

Mot bakgrund av detta önskas finansminister Magdalena Andersson svara på följande fråga:

 

Anser finansministern att det är rimligt att vårdpersonal och andra som ställer upp i nationella kriser förmånsbeskattas, eller kan vi förvänta oss att denna skatt slopas?