Fråga 2019/20:1181 Tillsyn av äldreboende under pandemitiden

av Karin Rågsjö (V)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sveriges kommuner har ansvar för äldreomsorg. I vissa kommuner är äldreboende och hemtjänst utlagda på privata utförare. Det kommunala ansvaret kvarstår dock. Kommunerna har ansvar att kontrollera att avtalen följs.

Med anledning av det lagstadgade kommunala ansvaret ges kommunerna i avtal med privata utförare rätt att kontrollera att utföraren följer lagar och föreskrifter som berör äldreomsorg.

Tillsyn av privata utförare måste alltid vara möjlig utan inskränkningar. Kommunala företrädare måste ha full möjlighet till fysiska besök även under tider då det råder pandemi och äldre tillhör riskgrupper. Att fysisk tillsyn då är mindre förekommande och speciellt anpassad är en annan sak.

Det har kommit till min kännedom att privata utförare som under längre tid haft många anmärkningar i sin omsorg av de boende, bland annat avseende undernäring, nu inte kontrolleras. Med hänvisning till Folkhälsomyndighetens rekommendation om besöksförbud på äldreboende kan kommunens företrädare inte göra fysisk tillsyn. Enligt förordningen är det den verksamhetsansvarige för ett boende som kan medge undantag från förbudet om ”risken för spridning av sjukdomen covid-19 är liten i boendet” (4 §). Det är inte rimligt att verksamheter använder pandemin och ges vetorätt mot att kommunen gör fysiska besök för att upptäcka eventuell vanvård.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska inte kunna användas som förevändning för att dölja vanvård eller för kommuner att sluta utöva fullgod tillsyn.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta under pandemitiden för att säkra fysisk kommunal uppföljning av avtal med privata utförare inom äldreomsorgen såsom äldreboende, hemtjänst med mera?