Fråga 2019/20:1179 Kränkningar av mänskliga rättigheter i spåren av coronapandemin

av Yasmine Posio (V)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den pågående coronapandemin kräver exceptionella åtgärder. Samtidigt får aldrig försöken att stoppa smittspridningen bli en ursäkt för auktoritära ledare att inskränka de mänskliga rättigheterna. Hur olika länder agerar under den pågående krisen kommer att påverka miljontals människors demokratiska fri- och rättigheter under lång tid. Därför är det extra viktigt att stå upp för demokratiska principer och värderingar och att värna rättsstaten.

I Kenya blev en 13-åring skjuten på sin balkong av poliser som skulle upprätthålla utegångsförbudet. I Indien tvingas daglönare som nu står utan jobb promenera långa sträckor för att komma hem, och vid provinsgränserna sprejas de med kemikalier som kan ge hud-, ögon- och lungskador. En läkare i Ryssland fängslades kort efter att han gått ut med att landet brustit i sina förberedelser inför pandemin. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har gett säkerhetstjänsten tillåtelse till massövervakning i kampen mot coronavirusets spridning. Paraguays inrikesminister har berömt polisen när de förnedrat och tvingat människor som brutit mot utegångsförbudet att utföra jumping jacks. Polisen i Filippinerna har till och med satt människor som gått ut trots karantänen i hundburar. Flera länder liksom stater i USA passar på att införa lagar som inskränker kvinnors och flickors rätt att bestämma över sina egna kroppar genom att införa abortförbud. I utegångsförbudets spår följer att kvinnor och barn utsätts för än mer våld i hemmet. Ett antal politiska ledare har lyft fram att viruset som sprids kommer från andra länder, vilket har bidragit till ökad rasism och främlingsfientlighet. Bland annat USA:s president Donald Trump har vid upprepade tillfällen kallat covid-19 för ett “kinesiskt virus”.

Detta är bara några exempel på hur mänskliga rättigheter kränks i coronavirusets namn. Detta är givetvis förkastligt men föga förvånande i en värld där patriarkala, rasistiska och reaktionära krafter får allt större genomslag.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att såväl Sverige som andra likasinnade länder ska göra allt de kan för att motverka att länder kränker mänskliga rättigheter?