Fråga 2019/20:1176 Dispens för YKB-utbildningar

av Magnus Jacobsson (KD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Att framföra tunga fordon som buss eller lastbil är en ansvarsfull uppgift som ställer höga krav på kunskap och skicklighet. Det är också högst samhällsnödvändigt att dessa transporter får fortgå obehindrat under de prövande tider vi nu under covid-19-pandemin genomlever.

Våra chaufförers kompetens säkras av lagen (2007:1157) om yrkesförarkompetens och förordningen (2007:1470) om yrkesförarkompetens. Lagen kräver en grundutbildning som efter godkänt prov leder till ett yrkeskompetensbevis som gäller i fem år. Därefter måste föraren genomgå en fortbildning, som också kallas YKB-utbildning, vart femte år för att förnya beviset.  Denna fortbildning är på minst 35 timmar, som kan delas upp i delkurser på minst 7 timmar vardera. Kurserna präglas av flera praktiska inslag och kräver en hundraprocentig närvaro.

Under rådande pandemiläge tvingas utbildningsanordnare för de YKB-utbildningarna ställa in sina utbildningstillfällen. Följden blir att yrkesförare i ökande takt ser sina behörigheter förfalla. I transportsektorn, där man redan noterar en hög sjukfrånvaro, mister man då också ett ökande antal friska förare som saknar behörighet att köra. I många mindre företag är det vanligt att alla förare går sin kurs tillsammans, något som gör att behörigheten för majoriteten av förarna i ett bolag kan ha utgångsdatum under samma tidsperiod.

En tillfällig dispens som sträcker sig året ut skulle göra stor skillnad för att säkra att hjulen fortsätter snurra i Sverige. Ett annat alternativ är att utbildningens utformning tillfälligt ändras så att utbildningen kan genomföras på distans. En fördel med ett distansförfarande är också att utbildningsanordnarnas förutsättningar att upprätthålla sin verksamhet då också säkras. Leveranser av varor, skolskjutsar och kollektivtrafik är alla beroende av sina chaufförer med upprätthållen behörighet. 

Jag vill fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att ta något initiativ för att förändra behovet eller utförandet av YKB-utbildningar under 2020?