Fråga 2019/20:1164 Regionala flygplatser och stödet för korttidspermittering

av Maria Stockhaus (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Coronavirusets härjningar i Sverige och i världen skapar stora problem, inte minst för transportnäringarna. En gren som drabbas särskilt hårt är flyget, där vi ser passagerar- och bokningsminskningar med mer än 90 procent. 

De icke-statliga flygplatserna har den senaste tiden varnat för stora ekonomiska problem. Vid eventuella inställelser av inrikesflyg föreligger en risk att dessa problem ökar.

De flygplatser som har trafikplikt och upphandlad trafik drabbas oerhört hårt ekonomiskt av dessa neddragningar och av det minskade antalet passagerare. De här flygplatserna har oftast ingen annan trafik, och de enda intäkter som finns är de avgifter som är förenade med trafiken, det vill säga handelsavtal, start- och landningsavgifter etcetera. Det innebär att de till största delen är finansierade av Trafikverkets driftsstöd och av ägarna, vilket i de flesta fall är kommunerna. Därför är flygplatserna inte heller berättigade (enligt nuvarande regler och den tolkning som gäller) att ta del av möjligheterna att korttidspermittera. De här flygplatserna riskerar nu att drabbas så hårt att de inte klarar sina åtaganden.

För att få och behålla certifikat måste flygplatsbolag dessutom visa att de ”kan redovisa finansiell styrka, ekonomisk och finansiell kapacitet för att fullgöra sina ekonomiska åtaganden”. Vi kan mycket snabbt hamna i en situation där detta inte längre är möjligt.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Kommer de regionala flygplatserna att få utnyttja stödet för kortidspermittering?