Fråga 2019/20:1163 Reducerad alkoholskatt på öl från småbryggerier

av Johan Hultberg (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Under senare år har intresset för hantverksmässigt producerad öl ökat kraftigt. Det har i sin tur resulterat i att Sverige har fått ett stort antal småbryggerier som bidrar till att utveckla både svensk dryckeskultur och besöksnäringen. I dag finns det omkring 300 hanterverksbryggerier runt om i Sverige, vilket kan jämföras med ca 25 stycken 2009.

Även om antalet bryggerier i Sverige kraftigt har ökat är det fortfarande ett fåtal riktigt stora producenter som dominerar svensk marknad. Sex bryggerier står för 95 procent av Systembolagets ölförsäljning. Att småbryggerierna har en mycket liten marknadsandel har givetvis många orsaker, men en central förklaring är att gårdsförsäljning fortfarande inte är tillåtet i Sverige. Jag vill, än en gång, påtala hur viktigt det är för de småskaliga producenterna att regeringen skyndsamt följer riksdagens tillkännagivande och återkommer med förslag om hur gårdsförsäljning kan införas i Sverige.

Många mindre producenter har mycket svårt att nå ut via Systembolaget. Därför blir försäljningen på restauranger och pubar extra viktig. Denna försäljning har nu som en konsekvens av coronakrisen fallit som en sten. Coronakrisen sätter också tillfälligt stopp för bryggeriernas ölprovningar, och samtliga ölfestivaler under våren och sommaren är inställda. Sammantaget innebär coronakrisen att ett stort antal småbryggerier nu riskerar att slås ut om inte regeringen agerar. Jag har tidigare frågat socialministern om hon är beredd att skyndsamt införa gårdsförsäljning på försök som ett sätt att möta krisen. Det förslaget avvisades tyvärr av regeringen. En annan möjlig åtgärd för att skapa bättre förutsättningar för Sveriges småbryggerier finns i EU:s direktiv 92/83/EEG. Detta direktiv ger nämligen medlemsstaterna möjlighet att reducera alkoholskatten på öl från små producenter. Den möjligheten nyttjas vad jag har förstått av samtliga övriga EU-länder, men inte av Sverige.

En differentierad alkoholskatt skulle betyda mycket för småbryggerierna utan att medföra någon egentlig risk för ökad alkoholkonsumtion. Detta eftersom en skattesänkning inte lär leda till ett lägre pris utan i stället bidra till en bättre lönsamhet för berörda bryggerier. Genom en sänkning av alkoholskatten i Sverige på öl från småbryggerier hade konkurrensförhållandena mellan småskaliga svenska och utländska producenter blivit mer likvärdiga.

Det bästa vore om Sverige kunde pröva möjligheten att införa en permanent differentiering av alkoholskatten på öl, men Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier, Gothenburg Brewers Guild, Stockholm Brewers United och Skånes Dryckesproducenter har gemensamt också lagt ett förslag om en tillfällig skattesänkning med anledning av coronakrisen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Är ministern beredd att ta initiativ till att införa en reducerad alkoholskatt på öl från småbryggerier?