Fråga 2019/20:1160 Gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Under riksmötet 2017/18 riktades ett antal tillkännagivanden från riksdagen till regeringen som än i dag inte har genomförts. Ett av dessa tillkännagivanden rörde tillåtelse av gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker, vilket undertecknad i flera år har motionerat om.

Redan tidigare har olika remissinstanser visat sig vara positiva till att tillåta gårdsförsäljning, just därför att det skulle stimulera en ökad handel. Viktiga instanser som Jordbruksverket, Tillväxtverket, Lantbrukarnas Riksförbund, Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare och Företagarnas Riksorganisation har alla fått säga sitt, vilket borde tydliggöra vilka möjligheter detta kan ge. Dessa instanser representerar några av de hårdast drabbade branscherna nu under coronaepidemin.

Gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker skulle gynna entreprenörer i hela Sverige, särskilt i en tid då vi ser en djup lågkonjunktur och massvarsel. Besöksnäringen, med restaurang- och hotellverksamheten inkluderad, genomgår just nu en oerhört djup kris med kraftigt minskade eller i värsta fall helt uteblivna inkomster. Restaurangerna har därför tvingats upphöra med inköp av drycker samtidigt som de privatkonsumenter som köper från småproducenter tvingas förlita sig på Systembolagets beställningssortiment.

Mot bakgrund av detta önskas socialminister Lena Hallengren svara på följande fråga:

 

Kan ministern verka för att skyndsamt genomföra riksdagens beslut om att tillåta gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker i syfte att bistå företag eller enskilda individer som i covid-19-krisens spår förtvivlat kämpar för att få en inkomst?