Fråga 2019/20:1153 Restauranger och alkohollagstiftningen

av Lars Beckman (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

En av de branscher som är mest påverkad av coronakrisen i Sverige är hotell- och restaurangbranschen. Många har nu dragit ned till en minimal bemanning. För att underlätta ytterligare för restaurangnäringen vore det välkommet om alkohollagstiftningen ändrades från och med nu och så länge coronakrisen pågår. Enligt gällande lagstiftning krävs det följande:  I 8 kap. 15 § första och andra stycket alkohollagen framgår att ett stadigvarande tillstånd för servering till allmänheten får medges endast om serveringsstället har ett eget kök i anslutning till serveringslokalen samt tillhandahåller lagad eller på annat sätt tillredd mat. Gästerna ska kunna erbjudas ett varierat utbud av maträtter. Efter kl. 23.00 får matutbudet begränsas till ett fåtal enklare rätter. Serveringsstället ska vara utrustat med ett i förhållande till lokalens storlek lämpligt antal sittplatser för matservering.

Ett konkret sätt att underlätta för restaurangnäringen att ta sig igenom krisen är att man ändrar lagen så att samma regler gäller för alkoholservering som i dag gäller efter kl. 23.00. Det vore att påtagligt stötta restaurangerna i att kunna dra ned på utbudet men likväl kunna servera enklare maträtter. I samma beslut borde man även medge restauranger att kunna erbjuda försäljning av öl och vin vid köp av catering.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka initiativ är ministern beredd att vidta för att genomföra förändringar av alkohollagstiftningen i syfte att underlätta för restaurangnäringen att ta sig igenom och förbi coronakrisen?