Fråga 2019/20:1150 Coronaviruset och biografnäringen

av Jonas Andersson i Linköping (SD)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Coronavirusets framfart i Sverige har fått stor negativ påverkan på kultur- och idrottslivet runt om i landet. Beslut som regeringen har fattat om motåtgärder mot virusspridningen, förvisso nödvändiga och rimliga beslut i flera fall, har även de fått en sådan negativ påverkan.

Biografnäringen i Sverige har drabbats mycket hårt av situationen, där vi i dagarna har kunnat läsa i medierna om att biografbesöken exempelvis minskade med nästan 96 procent under föregående vecka jämfört med motsvarande vecka 2019. Hela den svenska biografkulturen är nu hotad, inte minst för att flera mindre aktörer riskerar att gå i konkurs inom en snar framtid om de nuvarande förutsättningarna består. På mindre orter är dessutom biograferna ofta helt centrala kulturförmedlare, och det vore särskilt allvarligt om dessa dukar under.

Hotet mot biograferna har tillkommit i ett läge där många biografer redan är pressade till följd av den momshöjning från 6 till 25 procent som regeringen drev igenom på biografbesök under förra mandatperioden. Om biografer går under så kommer det givetvis att i sin tur slå mot aktörer inom filmbranschen som får intäkter genom att deras filmer visas på biografer som visningsfönster.

Regeringen har förvisso delvis adresserat frågan genom ett stödpaket på 500 miljoner kronor till kultursektorn och genom ett möte med filmbranschen i slutet av mars. För att rädda biografkulturen i Sverige och undvika att flera biografer går under ser det dock ut som att fler åtgärder kommer att behöva vidtas.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa svenska biografers och svensk biografkulturs överlevnad?