Fråga 2019/20:1140 Rätten till förskola 15 timmar per vecka

av Michael Rubbestad (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Alla måste ta ansvar under den här krisen.

Med anledning av rådande pandemi föreslår Sverigedemokraterna att rätten till förskola om 15 timmar per vecka för barn vars vårdnadshavare är arbetssökande eller föräldralediga, vilket regleras i 8 kap. 6 § skollagen, tillfälligt inhiberas. Detta beslut bör gälla så länge som allmän smittspridning råder enligt Folkhälsomyndigheten och/eller så länge som Arbetsförmedlingen har paus för aktivitetsrapportering för arbetssökande och bedriver utbildning och andra gruppaktiviteter som frivilligt erbjuds på distans. Detta förslag presenterar undertecknad vid utbildningsutskottets sammanträde den 2 april 2020.

Förslaget innebär att barn som normalt vistas på förskolan upp till 15 timmar per vecka (eller mer i de fall huvudmannen lokalt beslutat om längre vistelsetid) till vårdnadshavare som är arbetssökande eller föräldralediga i stället stannar hemma vilket i sin tur innebär dels ett minskat tryck på barnomsorgen, dels en minskad risk för smittspridning. Undantag gäller som vanligt för exempelvis barn med speciella behov, vårdnadshavare med funktionsvariation med mera i samråd med huvudmannen.

Som situationen ser ut i dag har ett antal förskolor och huvudmän beslutat neka 15-timmarsbarnen vistelse i förskolan, trots att detta bryter mot skollagen. Det är bra att dessa huvudmän fattat dessa beslut för såväl barnens som samhällets bästa, men det är inte rimligt att dessa beslut för folkhälsans skull ska bryta mot lagen.

Min fråga till utbildningsminister Anna Ekström är således:

 

Är ministern beredd att genomföra denna åtgärd för att dels förhindra smittspridning, dels ge huvudmännen nödvändiga verktyg för att inte behöva bryta mot lagen?