Fråga 2019/20:1139 Brottslighet och corona

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Krisen med spridning av coronaviruset gör att kriminella utnyttjar möjligheten att sko sig på andra människors utsatta situation. Det har rapporterats om att kriminella har riktat in sig på dem i riskgruppen och erbjudit sig att utföra tjänster åt dem för att komma åt deras ägodelar.

Detta uppmärksammades snabbt av ett antal kommuner, och för att de med störst behov av hjälp ska kunna känna sig trygga har kommunerna skapat egna säkra metoder för att garantera att inte bedragare ska utnyttja de mest sårbara.

Men eftersom hela vårt samhälle påverkas av coronaviruset måste också kriminella hitta nya vägar när våra konsumtionsmönster förändras, samtidigt som leveransvägar kan vara blockerade för kriminella gäng och den organiserade brottsligheten.

Analysen är att social oro tilltar med kris och att det i spåren av detta sker, och kommer att ske, kriminella handlingar såväl ute i samhället som inom hemmets väggar för kvinnor och barn. Samtidigt så påverkas också brottsligheten av hur covid-19 slår mot polisorganisationen när poliser blir sjukskrivna och blir borta från arbetet.

Med anledning av ovan vil jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta åtgärder, såväl preventiva åtgärder som straffskärpningar, med anledning av covid-19?