Fråga 2019/20:1137 Chiles politiska fångar

av Lorena Delgado Varas (V)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 


I dag kräver många chilenska organisationer att Chiles regering ska frige de politiska fångarna. Bland annat har den etiska kommissionen mot tortyr i Chile, tillsammans med organisationen ”Koordinationen för frihet för politiska fångar den 18 oktober” presenterat ett uttalande där de kräver frihet för de politiska fångarna i det sociala upproret. Samtidigt har FN: s högkommissionär för mänskliga rättigheter uppmanat att skydda hälsa och säkerhet för människor som finns i förvar, i och med coronavirusets framfart. Detta gäller i synnerhet politiska fångar.

Sedan chilenska folkets revolt under oktober 2019 så har tusental fängslats, många av dem barn och unga. Det här är människor som har blivit orättvist kvarhållna för sin politiska övertygelse och aktivism.

Barn har ”fängslats” genom omhändertagande av de sociala myndigheterna, utan någon som helst grund annat än misstanken om att de har deltagit i protesterna. Förutom dessa barn så har Chile över 2 500 politiska fångar, många utan ordentlig rättsprocess och vars enda brott har varit att delta i protester.

Flera anhörigorganisationer och MR‑organisationer har i dagarna protesterat eftersom Chiles fängelser är överfulla och saknar möjlighet till adekvat vård, samtidigt som coronaviruset nu detekterats inom fängelserna. Att vara politisk fånge under dessa omständigheter är en omänsklig dubbelbestraffning.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kommer Sveriges regering att ta upp frågan med Chiles regering och kräva frigivning av de politiska fångarna, speciellt med tanke på att coronaviruset nu sprider sig i Chiles fängelser?