Fråga 2019/20:1134 Tre svenska fängslade medborgare i Eritrea, Iran och Kina

av Amineh Kakabaveh (-)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Tre svenska medborgare är politiska fångar i utländska fängelser: journalisten Dawit Isaak i Eritrea, läkaren i katastrofmedicin Ahmadreza Djalali i Iran och förläggaren Gui Minhai i Kina. Det är uppenbart att deras fängslande strider mot deras mänskliga rättigheter. Varken Amhadreza Djalali eller Gui Minhai har fått någon rättvis rättegång värd namnet, och Dawit Isaak har aldrig ens åtalats för något brott.

I dag har vi en covid-19-pandemi över världen. Pandemin i Iran är mycket omfattande, och därför har regimen frigivit ca 100 000 fångar tillfälligt och benådat en del fångar som suttit länge i fängelse. Dock har inte politiska fångar som Ahmadreza med flera, som sitter i det ökända Evinfängelset, frigivits. Det finns en stor risk att coronaviruset också får omfattande spridning i såväl samhället som fängelserna i såväl Iran som Eritrea (se Press Statement on human rights based effective response to the novel COVID-19 virus in Africa).

https://www.achpr.org/pressrelease/detail?id=483 

Länder som Iran och Eritrea har betydligt sämre möjligheter än Sverige att ta hand om sina covid-19-sjuka. Därför borde Sverige känna ett särskilt ansvar för dessa fall av fängslade svenskar.

För det första bör dessa fängslade medborgare få besök av vårt lands ambassadörer i respektive land och bli undersökta av svenska läkare. Det är inte osannolikt att deras hälsa under pågående pandemi kan hotas. För det andra bör Sverige kräva att de friges så att kan tas hem för vård, antingen för att de redan drabbats eller för att de löper större risk att drabbas av den pågående pandemin.

För Dawit Isaak gäller att gripandet och fängslandet av honom strider mot Eritrea egen rättegångsbalk (Criminal Procedures Act) 1, 19 och 59 §, enligt vilken ett gripande måste prövas av domstol inom 48 timmar. En person kan enligt eritreansk lag hållas häktad i högst 28 dagar. Det är även enligt eritreansk lag förbjudet att hålla en fånge utan möjlighet till kontakt med omvärlden. Inget av det som föranstaltas i eritreansk lag har följts av de eritreanska myndigheterna. Dawit Isaak har inte få veta vad han anklagas för. Han har utan dom och rannsakan varit fängslad i 18 år.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kommer ministern att kräva att få dessa svenska medborgare, som i strid med FN:s deklaration om mänskliga rättigheter sitter fängslade i Iran, Eritrea och Kina, frigivna, och vilka åtgärder vill ministern vidta för att skydda dem från covid-19 och se till att de får vård om det skulle behövas?