Fråga 2019/20:1130 Tillfälligt stopp för djurtransporter mellan länder

av Elin Segerlind (V)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

I skuggan av coronaviruset så stoppas djurtransporter vid gränserna runt om i Europa. Det leder till att djurtransporter tillåts bli stående upp till 20 timmar vid gränserna både i och utanför EU.

Vi ser bland annat problem med att Kroatien inte tillåter djurtransporter från högriskområden att köra in i landet, och vid den polska gränsen är det långa väntetider med köer i uppemot 40 kilometer, vilket ger 18 timmar långa väntetider. Liknande scenario finns även vid den turkisk-bulgariska gränsen med få möjligheter att upprätthålla djurvälfärden och där gränserna saknar möjlighet att prioritera djurtransporterna så som är avsett.

Det är tydligt att handeln med levande djur för stunden sker på bekostnad av ett stort lidande för djuren. Kommissionen beslutade den 16 mars att djurtransporter skulle fortsätta mellan medlemsländerna trots den svåra situation som uppstått som ett resultat av covid-19 krisen. Det är redan tydligt att många av de transporter som genomförs inte sker i enlighet med EU:s förordning om skydd av djur under transport. Enligt förordningen ska ansvariga inför varje transport vidta alla nödvändiga åtgärder för att hålla resan så kort som möjligt och för att förhindra dröjsmål. Den behöriga myndigheten ska se till att åtgärder vidtas vid bland annat gränskontrollstationer så att djurtransporter behandlas med prioritet. Sändningar med djur får enligt förordningen inte fördröjas.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Avser Sverige att agera för ett tillfälligt stopp av djurtransporter mellan länder?