Fråga 2019/20:1128 Lättnader i vistelsekommunernas ansvar för socialtjänstinsatser

av Johan Hultberg (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Covid-19 sprids i det svenska samhället och då särskilt i Stockholmsregionen. För att hejda smittspridningen i Sverige uppmanar Folkhälsomyndigheten nu alla att verkligen tänka igenom om planerade resor inom landet är nödvändiga. Och till den som är sjuk är beskedet glasklart – res inte! Trots detta är det många som likväl väljer att resa och då inte minst till sina fritidshus i bland annat Bohuslän.

Många fritidshusägare är äldre och i behov av hemtjänst vilket de enligt socialtjänstlagen kan få utfört inte bara i sin boendekommun utan också i den kommun där de tillfälligt vistas under exempelvis sommaren. Enligt bestämmelserna i 2 kap. 6 § SoL kan nämligen en kommun begära att hemtjänst liksom en del andra socialtjänstinsatser ska verkställas i en annan kommun. Det är en begäran som vistelsekommunen då är skyldig att verkställa.

För ”semesterkommuner” med många deltidsboende innebär ovan nämnda bestämmelser i SoL en mycket stor påfrestning under normala förhållanden. Att för en liten kustkommun, såsom undertecknads hemkommun Tanum, vara skyldig att utföra hemtjänst både för sina helårsboende och för sina många sommargäster är självfallet mycket krävande. Att ha denna skyldighet också nu under extraordinära förhållanden är närmast absurt. Därför är det förståeligt att flera kommuner, bland annat Sotenäs, har sagt att man inte kommer att ge hemtjänst till andra än sina kommuninvånare.

Givet att Folkhälsomyndigheten nu uppmanar människor att avstå icke nödvändiga resor är det orimligt att ställa krav på semesterkommuner att samtidigt erbjuda hemtjänst och andra socialtjänstinsatser för personer som trots myndighetens rekommendation väljer att resa till sina semesterboenden.

I en hemställan till regeringen har också Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) begärt att skyldigheten för kommunen att verkställa beslut endast bör gälla i de fall vistelse- och bosättningskommunen är överens. Motsvarande förslag har SKR avseende insatser enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren följande:

 

Är ministern beredd att skyndsamt ta initiativ till tillfälliga lättnader i vistelsekommunernas ansvar för socialtjänstinsatser till delårsboende?