Fråga 2019/20:1127 Slopad närvaroplikt för syskon till svårt sjuka barn

av Johan Hultberg (M)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

De flesta som smittas av det nya coronaviruset kommer inte att bli särskilt sjuka. Vissa kommer kanske inte ens märka att de smittats. Men för personer i riskgrupperna kan det vara mycket allvarligt att insjukna i covid-19. Därför måste riskgrupper skyddas, och därför har vi moderater lagt förslag om en utvidgad smittbärarpenning.

Vårt förslag innebär att kretsen av personer som kan få smittbärarpenning utvidgas till att tillfälligt gälla även dem med nedsatt immunförsvar på grund av sjukdomsbehandling eller svåra lungsjukdomar. Flera partier, bland annat regeringspartiet MP, har ställt sig bakom vårt förslag och därför är det min förhoppning att regeringen nu skyndsamt tar fram ett detaljerat regelverk för detta.

Barncancerfonden har lyft, bland annat i en debattartikel i Altinget den 27 mars, att smittbärarpenningen också bör kunna ges till föräldrar till cancersjuka barn. Detta i syfte att hålla föräldrar till sjuka barn friska så att de fortsatt kan sköta omsorgen av sina barn. Men om föräldrar ska hållas friska måste också, som Barncancerfonden påpekar i ovan nämnda artikel, syskon till cancersjuka barn skyddas. Barncancerfonden föreslår därför att syskon till cancersjuka barn inte bör omfattas av närvaroplikten i skolan utan i stället ska erbjudas fjärrundervisning.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström följande:

 

Är ministern och regeringen beredda att slopa närvaroplikten för syskon till svårt sjuka barn i syfte att skydda dem från smitta?