Fråga 2019/20:1117 Utvidgad smittbärarpenning

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Nyligen föreslog Moderaterna en utvidgad smittbärarpenning. Syftet med förslaget är att förhindra och bromsa spridningen av coronaviruset. Ett sätt att göra detta är att ha mer flexibla regler gällande dem som har smittats eller som riskerar att smittas av coronaviruset, bland de sistnämnda dem som befinner sig i särskilt utsatta riskgrupper.

Regeringen har nyligen fattat beslut om att tillfälligt slopa kravet på läkarintyg efter sju dagars sjukdom. Det som gäller nu är i stället att det krävs läkarintyg efter 14 dagars sjukdom. Det är ett klokt beslut. När det gäller smittbärarpenning har inga motsvarande beslut fattats. Det krävs, enligt Försäkringskassan, fortsatt ett läkarintyg för att kunna ha rätt till smittbärarpenning.

Moderaterna föreslår att det ska tas fram mer flexibla tillfälliga regler gällande vem, när och hur man kan få smittbärarpenning. Under coronavirusets framfart är det uppenbart att riskgrupper, till exempel cancerpatienter med nedsatt immunförsvar och människor med lungsjukdomar såsom lungemfysem och KOL, behöver ekonomisk trygghet för att kunna stanna hemma så länge de behöver. Dagens socialförsäkringssystem fångar inte upp denna problematik.

Moderaterna föreslår att kretsen av personer som kan erhålla smittbärarpenning tillfälligt utvidgas. Detta till exempel genom att i socialförsäkringsbalkens kap. 46 tillförs en ny paragraf 5 som uttrycker att smittbärarersättning även kan ges till dem som exempelvis lider av nedsatt immunförsvar till följd av sjukdomsbehandling eller svåra lungsjukdomar och därmed tillhör riskgrupper som drabbas oerhört hårt om de smittas av en pandemi såsom covid-19.

De senaste dagarna har ledande företrädare för flera av riksdagens partier uttryckt stöd för Moderaternas förslag om utvidgad smittskyddspenning.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att ta initiativ till att införa en utvidgad smittskyddspenning, i linje med förslaget från Moderaterna?