Fråga 2019/20:1111 Kvinnojourer som drivs ideellt

av Maj Karlsson (V)

till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

 

Terrafem är en ideell organisation som bildades i mars år 2000 och som arbetar för kvinnors och flickors rätt att leva utan mäns våld och dominans. Organisationen har kontakt med utsatta kvinnor från olika länder och kan i dagsläget ge kvinnor stöd och råd på 62 olika språk. Terrafem driver en kvinnojour och ett tjejhus där kvinnor och deras barn samt tjejer och unga kvinnor som utsätts för våld kan få skydd och stöd. Organisationen driver även Sveriges enda rikstäckande jourtelefon för kvinnor med utländsk härkomst.

Sveriges kvinno- och tjejjourer bedriver ett enormt viktigt arbete som bygger på en lång tradition av stort engagemang och ideellt arbete. Kvinnojourernas kunskaper och erfarenheter kring mäns våld och våld i nära relationer är unik, och deras roll som röstbärare för de våldsutsatta är en förutsättning för att samhället ska kunna få kunskap om hur våldet och utsattheten fungerar. Terrafem når med sin verksamhet grupper av kvinnor och tjejer som den övriga kvinnojoursrörelsen har svårt att komma i kontakt med. Med hjälp av ett stort antal volontärer kan Terrafem informera och hjälpa ett stort antal kvinnor och tjejer på deras modersmål, vilket kan vara en förutsättning för att skapa trygghet och förtroende.

Nu har Terrafem fått beskedet från Socialstyrelsen att deras ansökan om verksamhetsbidrag har fått avslag. För organisationen är detta ett chockbesked som hotar hela deras verksamhet.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Åsa Lindhagen:

 

Vad avser stadsrådet att göra för att möjliggöra att kvinnojourer likt Terrafem kan drivas ideellt och därigenom säkra alla våldsutsatta kvinnors och tjejers möjlighet att få hjälp och stöd oavsett etnisk bakgrund?