Fråga 2019/20:1108 Yrkeskompetensbeviset och dispens från kravet på repetitionsutbildning

av Thomas Morell (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Sverige befinner sig i en ytterst allvarlig situation, där vi egentligen inte ser något bortre slut eller ens alla konsekvenser av det coronavirus som har drabbat oss. En väldigt viktig funktion som måste fungera under dygnets alla timmar även i den situation vi befinner oss är transporter, både person- och godstransporter.

Landets transporter måste ovillkorligen fungera, oavsett coronavirusets utbredning. Transporterna förser oss med mat, läkemedel, sjukvårdsutrustning, bränsle med mera. Transporterna fyller också en viktig funktion för upprätthållandet av livsmedelsproduktion och annan industriell verksamhet. Både gods- och persontransporter måste fungera hur allvarliga konsekvenserna av coronaviruset än blir.

Yrkesförare är i dag tvungna att genomgå repetitionsutbildning, bland annat YKB, yrkeskompetensbevis. Dessa kurser är uppdelade i fem delkurser som skall genomföras vart femte år. Har man inte genomgått dessa kurser upphör rätten att framföra tunga fordon i yrkesmässig trafik. Jag har i dag talat med utbildare och fått beskedet att kurser ställs in och att deltagare avbokar sina kurser för att minimera riskerna att smittas. I rådande situation är det klokt att skjuta upp dessa kurser med tanke på smittspridning.

De uteblivna repetitionsutbildningarna får stora konsekvenser för de förare som inte kan fullfölja sin femte och sista delkurs. Dessa förare förlorar den formella rätten att framföra ett tungt fordon i yrkesmässig trafik. I den situation som landet befinner sig just nu har yrkesförarna en nyckelroll för att samhället skall fungera. Läget är unikt, och den uppkomna situationen kräver också flexibilitet från myndigheter för att säkerställa samhällets grundläggande funktioner. För att inte försätta landet i en situation där det råder brist på yrkesförare bör en generell dispens gällande kravet på fullgjord repetitionsutbildning i YKB införas. Den måste införas snarast och bör åtminstone gälla till den 31 december 2020 för att minimera risken för förarbrist.

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth blir följande:

 

Avser ministern och regeringen att införa en dispens för genomförd repetitionsutbildning i YKB under resten av 2020 och därmed minimera risken för brist på yrkesförare?